Quantcast
Channel: Svenssons Nyheter – De 15 familjerna
Viewing all articles
Browse latest Browse all 390

Mikael Kamras – Scope

$
0
0
Inlägget är del 4 av 5 i serien Spekulanterna

Mikael Kamras var anställd i investmentbolaget Proventus AB år 1984-2003, i slutet som VD. 2001 grundade han dessutom det egna riskkapitalbolaget, private equity-företaget, Scope Capital Advisory AB tillsammans med Andreas Ossmark, Fredrik Oweson och Anders Rundgren. I styrelsen för företaget sitter Mikael Kamras, Andreas Ossmark, Jonas Palmquist och Kristina Patek. Alla fyra plus Fredrik Oweson är delägare, partners, i företaget.

Scope har hand om 3 fonder som investerar i mindre företag. Totalt finns det nästan 1 000 anställda i de företag som Scope äger helt eller delvis, flest i Artificial Solutions, registrerat i Nederländerna, med 100 anställda, Brand Factory med 290, Minomin i Ryssland med 100, Smile med 220 och norska Wright Trafikkskole med 110 anställda. Ägare i Smile förutom Scope är de tre grundarna David Halldén, Tobias Wirén och Hernan Ruiz samt investerarna Anders Wall, Johan  Wall, Karl Perlhagen och Johan Brenner.

Investeringen i Artificial Solutions skedde 2008 och vid den tidpunkten ägde Scope också del i Student Consulting AB och MySQL förutom några bolag som de ännu deläger som Avail Intelligence, Kontanten och Minomin. Just MySQL var en av Scopes lönsammaste affärer:

Första fonden Scopefonden bildades 2001 och var på 165 miljoner kronor. Och dess allra första investering var i MySQL. När Riskkapitalföreningen delade ut prestigefyllda SVCA Awards 2008 gick det till Scope för årets exit för försäljningen till Sun Microsystems. Fonden fick tillbaka 16 gånger insatt kapital i MySQL och gjorde en vinst på drygt 300 miljoner kronor.

”Vi hittade tidigt ett företag vi trodde skulle kunna kommersialisera en fri nyttighet. Källkoden är gratis, men används den av företag som tjänar pengar på den måste de betala för nyttjandet. Vår första fond var liten och MySQL behövde mer pengar som vi tyvärr inte hade. Å andra sidan prioriterade vi att ta in kapital från amerikanska investerare, för att de, Benchmark i det här fallet, skulle se till att MySQL fick fotfäste på amerikanska marknaden.”

Sun Microsystems betalade totalt 6,3 miljarder kronor för MySQL, som när det såldes var ett IT-företag med 400 anställda, 50 000 nedladdningar av mjukvaran per dag och kunder som Google, Yahoo, Facebook, Nokia och H&M.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, , , , ,


Viewing all articles
Browse latest Browse all 390

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!